Waarom weer fraude in Duitsland

Na  Wirecard werd Adler beschuldigd van onregelmatige boekhouding. Het is begonnen toen een Amerikaanse hedgefonds de onderneming beschuldigde van het verrijken van de grootaandeelhouder Cavdet Caner en zijn familie. Ook zou de waarde kunstmatig zijn opgepompt.  Vervolgens is de koers van het aandeel geïmplodeerd. Als mosterd na de maaltijd keurde KPMG de jaarrekening 2021 af van Adler. De onderneming vecht nu voor zijn leven. Wellicht hetzelfde staat te gebeuren bij AroundTown.  Bij deze vastgoedonderneming twijfelen beleggers over kredietwaardigheid nu de markt van perpetuele leningen gesloten is, maar de huidige leningen nog wel moeten worden hergefinancierd.  Met een geimplodeerde aandelenkoers en sterk gestegen spread op de uitstaande obligaties laat de belegger zien dat zij twijfelen.  

Wat hebben deze twee voorbeelden gemeen. Het betreft beide Duits vastgoed, agressieve financiering, value added strategie, B-locaties, groeit hard en een groot aandeelhouder. Laat dit nou ook de onderdelen zijn waarop LIREO vastgoedfondsen beoordeeld.  Waarom gebeurt dit  nu telkens in Duitsland. Waarschijnlijk omdat het toezicht en controle op beursfondsen veel zwakker is. Zo is een auditcommissie binnen de RvC niet verplicht en is het vragen stellen aan accountants door aandeelhouders not done.

Conclusie: Uit de analyse van Lireo kwam al naar voren, dat beleggers met deze vastgoedfondsen een verhoogd risico liepen voornamelijk als gevolg van zwakke governance en agressieve financiering.